torsdag 2. februar 2012

Tuol Sleng Museum og The Killing Fields

Igår var vi på Tuol Sleng Museum og The Killing Fields. Vi var forberedt på at denne dagen kom til å sette spor, men likevel ga det sterke inntrykk å gå igjennom rom som ble brukt til mishandling og tortur, se massegraver, beinrester og høre historier fra de som opplevde Khmer Rouge years. På The Killing Fields lå fortsatt beinrester på marken, tenner lå bare få metre unna stien.

Borgerkrigen i Kambodsja var en del av Vietnamkrigen, og fant sted fra 1967 til 1975, og endte med at Røde Khmer tok makta i Kambodsja med støtte fra Nord-Vietnam. Pol Pot ble landets nye leder.

Toul Sleng Museum
Toul Sleng, eller Security prison 21 (S-21), var tidligere en skole, men ble under Pol Pots regime gjort om til et fengsel. Byggningene ble dekket med strømførende piggtråd, og klasserom ble delt opp i små fengselceller og tortur kamre. I tiden fra 1975 til 1979, da S-21 var aktiv, har så mye som ca 20.000 mennesker vært innom fengselet og bare 7 av disse overlevde. Mange døde som følge av tortur og misshandling og de av dem som overlevde fengselet ble sendt til Choeung Ek (Killing fields) og henrettet. Pol Pot sa; "Det er bedre å drepe en uskyldig, enn å la en fiende få leve". Helt sprøtt. Byen og fengselet ble heldigvis befridd av en invaderende vietnamesisk hær i 1979.


Tuol Sleng. For å forhindre at fangene hoppet utenfor og tok selvmord satt de opp piggtråd


Tidligere klasserom som ble omgjort til fengselceller
Inni en av cellene


Et av rommene som ble brukt til avhør og totur

Et av toturredskapene

Reglene som gjaldt i fengselet

Et av klatrestativene i skolegården ble brukt til å henge fanger opp etter beina til de mistet bevisstheten, de ble så dyppet nedi vann for å klarne til igjen. 




The killing Fields, Choeung Ek
Etter besøket på S-21 fortsatte vi direkte til Choeung Ek, ca 15 km utenfor byen. Vi hadde på forhånd gjort en avtale md en toktoker om å kjøre oss til og fra for 15 dollar, en god pris kom vi frem til.
Choeung Ek er den mest kjente av de over 300 dødsmarkene som finnes i kambodsja. Inne på området blir vi guidet rundt ved hjelp av audio tour. Da fangene fra S-21 ankom til Choeung Ek hadde de fleste av dem ingen anelse om at de om få minutter ville bli henrettet. Lastebiler med fanger kom 2-3 ganger i måneden. I mørket og med bind for øynene ble fangene eskortert ut av lastebilene og ut til massegravene. Hva som skjedde videre sier seg selv. Over 17 000 mennesker ble henrettet fra 1975 til 1979.
Nå i ettertid er det funnet flere massegraver i dette området, tilsammen er rundt 9000 skjeletter er gravd opp. Rundt på plassen finner mann fremdeles biter av bein, tenner, og klær. Det er fremdeles igjen 3 store massegraver på Choeung Ek, disse er valgt å la ligge i fred, i respekt for døde.

Monument reist for å hedre dem som ble drept. Inni ligger de beinrestene de har funnet på markene her.

En av de store massegravene som er blitt liggende urørt

Det dukker fortsatt opp beinrester etter de som døde her, spesielt etter kraftige regnbyger.
Treet hvor barn ble drept ved å slå dem mot stammen


Massegraver

I treet ble det hengt opp høytalere for å overdøve skrikene til de som ble drept






4 kommentarer:

  1. Forferdelig men vi skal ikke så langt fra Norge , nemlig auswichz hvor de henrettet 1 til 4 millioner !

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, det har skjedd mye forferdelig ting i verden. Pol Pot og Røde Khmer drepte 1/4 av befolkningen i Kambodsja, ca 2 millioner mennesker, på de 4 årene de styrte landet.

      Slett
  2. Det er tragisk å se slike bevis på at verden ikke har lært av 2. verdenskrig. Det er ufattelig at det finnes så mye hat i verden, og fremdeles ikke har lært av alle grusomhetene.
    Ha det fint dere to, og pass på hverandre!
    Klem!

    SvarSlett
  3. Det er helt forferdelig å se slike beviser på hvor grusom menneskeheten kan være til tross for at vi har et potensiale for godhet. Noen mennesker tåler ikke å få makt... Som mamma sier, det er ufattelig å se at det fantes og fortsatt finnes så mye hat i verden. Dette må ha vært en sterk opplevelse for dere.

    Ta vare på hverandre og ha en fortsatt flott tur.

    Stor klem fra søs

    SvarSlett